woensdag 10 januari 2007

Biljarten

Biljartspelletjes zijn er in allerlei soorten. Zo is er op spele.nl een bij kinderen populair spelletje 'happy pill'.http://www.spele.nl/games/happypill.html

Door een meisje van 10 zo beschreven: ' je hebt allemaal gezichtjes en die kijken sip. En dan stuur je de pil en die gaat dan boing boing boing en als die tegen een gezichtje komt wordt het blij, de tweede keer nog blijer, dan overdreven blij en de vierde keer gaat ie dood. Hij doet ook boing bij de rand en soms zijn er wolkjes en daar stuitert de pil ook. Je hebt drie levens.'
Ik vond de besturing van de pil niet helemaal logisch, vooral het neerzetten kan niet echt in de 'hokjes' van het rooster. Daarna gaat het natuurlijk om het proberen te voorspellen hoe de pil zal stuiteren. Soms best lastig!

Op rekenweb is er nu ook een erg leuk biljartspel als probleem van de maand januari 2007. Daarbij is redeneren nodig wil je een hoge score halen!
http://www.fi.uu.nl/toepassingen/03288/leerling.html

Je kiest eerst zelf een biljart, uit vier verschillende afmetingen. Vervolgens kies je een hoek waarin je denkt dat de bal zal verdwijnen. Ook hier speel je met drie levens! De kunst is natuurlijk om bij elke afmeting van het biljart de goede hoek te voorspellen.
De bal stuitert steeds mooi schuin, onder dezelfde hoek (45 graden). Je kunt het spoor op de ruitjes heel mooi volgen en voorspellen. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar patronen: is er een verband tussen de afmetingen van het biljart en de hoek waarin de bal verdwijnt? Dat is leuke wiskunde en levert je een hoge score op. Een kladblaadje met ruitjes erbij houden, dus!
Veel biljart plezier.

Geen opmerkingen: