zondag 17 januari 2010

Libra

Deze keer een heel bijzonder spelletje: Libra. Het is een combinatie van een weegspel en tetris.
De bedoeling is om alle tetris-blokjes te verdelen over beide schalen van de weegschaal, en wel zo, dat het verschil in gewicht niet groter wordt dan de op de weegschaal aangegeven waarde.

Je moet dus bij het eerste blokje al opletten! Als het verschil in gewicht bijvoorbeeld maximaal 5 gram kan zijn, kun je niet beginnen met een blokje van 6 gram neer te leggen.

Het lijkt nu misschien of het een gewoon weegspel met een extra moeilijkheid is, maar daar komt nog de relatie met tetris bij: als je een rij volmaakt, verdwijnt die net zoals in tetris. Dit heb je soms nodig om zware blokjes neer te kunnen leggen. In het plaatje hieronder kun je het blok van 20 gram in de uitsparing op de rechterschaal leggen. De onderste rij blokjes verdwijnt dan en het verschil tussen beide schalen blijft onder het maximum van 8 gram.In sommige levels zijn de schalen van de weegschaal zo klein dat je ook nog moet bedenken of de blokjes wel blijven passen. Kortom een spel waarin op een knappe manier een beroep wordt gedaan op een combinatie van reken/wiskundige vaardigheden en probleemoplossen.

Veel plezier.