donderdag 7 februari 2008

Tony fraction's pizza shop

Ruim een jaar geleden schreven we al eens over de wiskundespelletjes op de site
mr. Nussbaum.

Deze keer bekijken we een spelletje over 'breuken' (fractions).Vaak zijn breukenspelletjes gewoon maar sommen in een leuk jasje. Wat ik bij Tony Fractions' pizza shop goed vind is de inbedding van het spel. De speler is pizza verkoper en moet binnen een vaste tijd (5 minuten) zoveel mogelijk pizza's verkopen.

* De tijd loopt
* Op de bestelling van de klant staat welke maat pizza met welke verdeling van ingredienten de klant wil hebben. Bijvoorbeeld: I'll have a super large pizza, 1/8 cheese, 1/4 mushrooms, 1/2 pepperoni, 1/8 bacon.
* Als speler maak je deze pizza klaar. Je kiest de goede maat pizza en klikt per ingredient zoveel stukken pizza aan als de bestelling aangeeft. Voor de pizza hierboven klik je dus voor 2 van de 16 stukken bacon aan.
* Als je het goed hebt gedaan verdien je het bedrag dat de klant betaalt
* Als je iets verkeerd doet krijg je dat te horen in 'pizza termen' en gaat er geld van je score af!

Hoe sneller je de goede pizza's aflevert hoe meer je verdient!

De pizza's zijn voorgesneden, dat zie je als je er met de muis overheen gaat. Je kunt of bedenken dat 1/8 gelijk is aan 2 zestienden of je kunt het zien aan het deel van de pizza dat je belegt met een ingredient.

Een klein minpuntje: de kale pizza's zien er echt uit, alleen jammer dat je de ingredienten op de pizza niet echt ziet liggen, er komt alleen een plaatje op elke punt.

Het is een eenvoudig spel maar door de inbedding is het wel leuk. Je kunt bijvoorbeeld een wedstrijdje doen in de klas: wie verdient het meest.

En dat Engels... dat heb je zo geleerd!