zondag 8 juli 2007

Hoe normaal is een gamer?

Een nieuwe studie over videospelletjes heeft aangetoond dat gamers onder de categorie 'normaal' vallen. Er is dus niets gek of abnormaal aan het zijn van een gamer. Dit besluit werd gemaakt na een enquête die aan 1491 gamers en non-gamers werd voorgelegd.


Hope Cummings en Dr. Elizabeth Vandewater van de medische krant Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine van de universiteit van Michigan hebben de vragenlijst opgesteld. Daar werd duidelijk dat mensen tussen de 10 en 19 jaar die videospelletjes spelen nog steeds hun familie op de eerste plaats zetten vóór games. Meer nog, gamers spenderen evenveel tijd met hun familie als non-gamers.


Een ander resultaat uit de enquête was sexe-gebonden. Het merendeel van de gamers is, clichégewijs, nog steeds van het mannelijke geslacht.


bron: http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/161/7/684

zondag 10 juni 2007

Een spel met getallen: digitz



Je speelt Digitz op een speelveld met vakjes. In een deel van die vakjes staan cijfers 1 t/m 9. Andere vakjes zijn leeg.

Door cijfers te verplaatsen (alleen over lege vakjes)
moet je zorgen dat je rijtjes krijgt die opgeteld
een gegeven doelgetal zijn. Als dat zo is verdwijnen die getallen.
Doel is het bord leeg te spelen. Maak je met een zet
het doelgetal niet dan komen er in een deel van de lege vakjes
cijfers bij. Zo wordt bewegen steeds lastiger.

In dit spel is het rekenen simpel. Maar het spel is toch interessant omdat je ook moet letten op de bewegingsmogelijkheden en omdat je het doelgetal met zoveel vakjes mag maken als je wilt, bijvoorbeeld ook in twee richtingen tegelijk. Hoe beter je dat lukt, hoe meer vakjes je leeg speelt.

Er is een mutiplayer versie van het spel waarbij je steeds een tegenstander treft. Je hebt hetzelfde speelveld en ziet de acties van je tegenstander. Je moet ook de tijd in de gaten houden, want wie het veld het eerst leeg heeft krijgt ook de punten van de tegenstander erbij.

Nadeel vind ik dat het maar door gaat, wel steeds een hoger level, maar dat gaat toch ook wel eens vervelen.

zaterdag 2 juni 2007

Kapotte rekenmachine

Nieuw op RekenWeb: het probleem van de naam juni 2007.
Eigenlijk al een heel oud probleem, maar nog steeds leuk om aan te puzzelen.

kapotte rekenmachine


Zelf ook spelen?

dinsdag 27 maart 2007

Triangler

Een wiskundespel op een mobiel apparaat. Buiten
zelf een wiskundig figuur vormen met je teamleden
en je tegenstanders insluiten. Zo'n spel is er nu, het heet Triangler.



TNO heeft met dit spel een belangrijke prijs gewonnen.

Je vindt een filmpje en info over dit spel op de website van
TNO

Het grappige is: het gaat helemaal niet om die wiskunde in dit spel,
maar om communicatie en samenwerking.

Ook belangrijk bij wiskunde, toch?

ps
De bedenker van het spel Oskar van Deventer
maakte nog veel meer mooie spellen en spullen.
kijk maar eens op www.clickmazes.com

Magisch vierkant: zelf maken

Heb je gelezen over de drie scholieren uit Nijmegen, die een super-magisch-vierkant hadden gemaakt?
Of misschien heb je het wel op
het
acht uur journaal
gezien.
Probeer zelf ook eens een


magisch vierkant

te maken.

Veel plezier!

woensdag 14 maart 2007

Engels experiment met educatief gebruik van de PSP

Interessant om te kijken wat er in andere landen gebeurt. Gezien de beperkte tijd neem ik het bericht in het engels over. Binnen het Freudenthal instituut kijken we momenteel of we zelf dit soort experimenten kunnen starten met een handheld.




National PlayStationTM Portable Education Pilot




Sony Computer Entertainment UK Ltd (SCE UK) and Boomerang IRM Ltd are launching a case study programme in selected pilot schools to demonstrate PlayStation Portable as an inclusive, accessible and dynamic handheld device that will deliver rich multimedia learning content anywhere; in the classroom, across campus or at home.









The programme is designed to exploit PlayStation Portable’s inbuilt wireless, Internet browser and multimedia capabilities allowing students and teachers to access information and enrich their lessons and lectures.




The programme will demonstrate the functionality of PSP, applying its features directly to all areas of teaching and learning. It will look to validate the use of PSP as an inclusive point of access that is used in school, home and all other 'student' environments. The programme will also be developing links and access to other educational content providers, delivering a richness of multi media learning to students and teachers.




The pilot schools selected to work with PSP on this programme are Maplesden Noakes School, The Leigh City Technical College, Dartford and City of London School for Girls.

zondag 18 februari 2007

Meisjes en algebra: kijken, praten en denken

Een onderzoeksgroep in Amerika (Utah State University) zoekt een oplossing voor het negatieve beeld dat meisjes hebben over betavakken. Zij stellen dat stereotype beelden over meisjes en meisjesgedrag de aandacht voor betavakken in de weg staan. Zij proberen door het creeren van een virtuele sociale omgeving meisjes ander gedrag te tonen waardoor meisjes wellicht uitgedaagd worden anders tegen beta-vakken aan te kijken.

Een recent onderzoek richt zich op een algebra-leeromgeving, waarbij een virtueel vrouwelijk 'speelkameraadje' in beeld is waarmee je gezamenlijk de sommen kan oplossen.

Zo'n virtueel kameraadje heet een 'pedagogical agent', en daar wordt momenteel op grote schaal in Amerika mee geexperimenteerd (zie daarvoor een overzicht in de laatste Educational Technology, januari-februari 2007).

Misschien wel aardig om even naar demo te kijken.

Het is voor te stellen dat dergelijke 'maatjes' ook een rol gaan krijgen in spelletjes voor rekenen-wiskunde.

mathgirl

woensdag 10 januari 2007

Biljarten

Biljartspelletjes zijn er in allerlei soorten. Zo is er op spele.nl een bij kinderen populair spelletje 'happy pill'.



http://www.spele.nl/games/happypill.html

Door een meisje van 10 zo beschreven: ' je hebt allemaal gezichtjes en die kijken sip. En dan stuur je de pil en die gaat dan boing boing boing en als die tegen een gezichtje komt wordt het blij, de tweede keer nog blijer, dan overdreven blij en de vierde keer gaat ie dood. Hij doet ook boing bij de rand en soms zijn er wolkjes en daar stuitert de pil ook. Je hebt drie levens.'
Ik vond de besturing van de pil niet helemaal logisch, vooral het neerzetten kan niet echt in de 'hokjes' van het rooster. Daarna gaat het natuurlijk om het proberen te voorspellen hoe de pil zal stuiteren. Soms best lastig!

Op rekenweb is er nu ook een erg leuk biljartspel als probleem van de maand januari 2007. Daarbij is redeneren nodig wil je een hoge score halen!




http://www.fi.uu.nl/toepassingen/03288/leerling.html

Je kiest eerst zelf een biljart, uit vier verschillende afmetingen. Vervolgens kies je een hoek waarin je denkt dat de bal zal verdwijnen. Ook hier speel je met drie levens! De kunst is natuurlijk om bij elke afmeting van het biljart de goede hoek te voorspellen.
De bal stuitert steeds mooi schuin, onder dezelfde hoek (45 graden). Je kunt het spoor op de ruitjes heel mooi volgen en voorspellen. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar patronen: is er een verband tussen de afmetingen van het biljart en de hoek waarin de bal verdwijnt? Dat is leuke wiskunde en levert je een hoge score op. Een kladblaadje met ruitjes erbij houden, dus!
Veel biljart plezier.